A francia kifejezés szó szerint "magas szabászat"-ot jelent, értelemszerűen itt a magas színvonalú ruhaszabászatra értendő. A ruhakészítés legmagasabb fokú, legelismertebb vonala, melyhez rendkívüli érzék szükséges. Eredetileg az angol Charles Frederick Worth munkáit nevezték így, aki a 19. század közepének Párizsában alkotott. A jelenkori Franciaországban az haute couture védett névnek számít, amit csak bizonyos jól meghatározott követelményeknek megfelelő divatházak használhatnak. Azonban a kifejezést általánosabban is használják mindenféle különleges, egyedi gyártású divatos ruhára, akár Párizsban, akár a divat többi fővárosában készültek. Az haute couture-t általában egy vásárló megrendelésére készítik (ma már van külön haute couture divatbemutató), és csaknem mindig kiváló minőségű, drága anyagokból, különleges odafigyeléssel készülnek, gyakran időigényes kézimunkával.

A haute couture ruhák formabontók, gyakran a kritikusok a hordhatatlan jelzővel illetik, holott nem minden divattervező képes ilyen kreációk életre keltésére!

(az houte couture rovat folytatodik...)

 

Trackback address for this post::

https://scaladora.blog.hu/api/trackback/id/tr981584558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ybsen_AK 2009.12.11. 22:07:21

Ót kutühr ^^ teccenek a rajzok amúgy..! sair at lack :)
süti beállítások módosítása